Szukaj w serwisie:

Strefa przechowywania – jak ją zorganizować

Jak pomieścić w kuchni wszystkie potrzebne produkty? Gdzie, co i jak ułożyć, by wszystko było pod ręką? Jak optymalnie wykorzystać miejsce, które mamy? To jedynie kilka z wielu pytań, które stawiamy sobie podczas organizacji kuchennej strefy przechowywania.

Strefa przechowywania – jak ją zorganizować
Strefa przechowywania – jak ją zorganizować
Strefa przechowywania – jak ją zorganizować
Strefa przechowywania – jak ją zorganizować

Strefy zapasów i przechowywania na ogół zajmują w kuchennej zabudowie najwięcej miejsca. I to nawet wówczas, gdy wcale nie mamy skłonności do gromadzenia porcelany i nie jesteśmy zwolennikami przygotowywania domowych przetworów. W końcu, w każdej kuchni musimy mieć m.in. najpotrzebniejszą zastawę, garnki i patelnie, a także produkty żywnościowe jak cukier, mąka, zapas wody czy choćby płatki śniadaniowe…

Jak je optymalnie rozmieścić w szafkach. I jak sprawić, by były zarazem schowane i łatwo dostępne? Rozwiązaniem są akcesoria meblowe. Systemy wysuwne – jak cargo, szuflady, czy kornery pozwolą maksymalnie wykorzystać powierzchnię szafek, a zarazem umożliwią nam bezproblemowy dostęp nawet do tych produktów, które znajdują się w głębi. W jaki sposób?

Jak przechować duże produkty?

Choć kubki i talerze zazwyczaj umieszczamy w szafkach górnych, to podstawą strefy przechowywania są słupki i szafki dolne – w tym te narożne. Dzieje się tak dlatego, że są one głębsze, a przez to znacznie bardziej pojemne. Co ważne, w praktyce głębokość szafek jest zarazem ich zaletą i wadą, gdyż ogranicza dostęp do rzeczy w nich umieszczonych.

Do przechowywania największych produktów jak: garnki, naczynia żaroodporne, blachy i formy do ciast, a także drobny sprzęt AGD, idealnie nadają się lekkie szuflady z pełnym wysuwem jak np. te ażurowe z linii Variant. Sprawdzą się również cargo – te do szafek podblatowych (Mini) i te wysokie (Maxi). Dzięki możliwości wyboru wysokości szuflady, a także poziomu ułożenia koszy w cargo możemy dostosować meble do produktów, które zamierzamy w nich trzymać, a przez to optymalnie wykorzystać miejsce.

- Receptą na pełne zagospodarowanie szafek narożnych są z kolei kornery. Systemy takie jak dwupoziomowe kosze Corner Comfort, specjalnie wyprofilowane półki Corner Optima, czy półki obrotowe sprawiają, że możemy wygodnie ustawiać produkty w szafce, a co ważniejsze, gdy jest to potrzebne – szybko i bez problemowo je znaleźć i wyjąć. Bez niepotrzebnego i kłopotliwego przestawiania i wyjmowania rzeczy, które znajdują się z przodu. – wyjaśnia Damian Rybak, ekspert ds. produktu REJS.

Co z drobiazgami?

Nie mniej kłopotu co duże nieustawne naczynia, sprawiają nam w kuchni drobiazgi – kuchenne akcesoria, sztućce, przyprawy i przybory. Każdy wie jak trudno utrzymać wśród nich porządek. Tradycyjne szafki w żadnym razie nie zdają w tym przypadku egzaminu.

Rozwiązaniem są szuflady – Comfort Box lub Slim Box. Możemy dostosować je do naszych potrzeb wybierając odpowiedni rozmiar (w płytkich szufladach trzymajmy najmniejsze rzeczy, w głębszych – te nieco większe), a także decydując się na systemy organizacji wewnętrznej. Dzięki relingom, pudełka, butelki i torebki nie będą się mieszać, ani przesuwać podczas otwierania i zamykania szuflady. Wykonane z tworzywa sztucznego odpowiednie organizery pozwolą posegregować sztućce i podstawowe kuchenne narzędzia. Zaś przybornik do przypraw – umożliwi odpowiednie ułożenie i wyeksponowanie ziół. Już nie będziemy musieli tracić długich minut na szukanie potrzebnej przypraw.

Wykorzystaj każdy centymetr

Planując kuchenną zabudowę warto też zadbać o zagospodarowanie każdego wolnego miejsca. Przestrzeń pod zlewozmywakiem możemy wykorzystać dzięki specjalnie wyprofilowanym szufladom Comfort Box. Dzięki temu zyskamy świetną skrytkę na zapas gąbek czy tabletek do zmywarki. Z kolei wąską, kilkunastocentymetrową przestrzeń między szafkami dolnymi warto wykorzystać z pomocą wąskiego Cargo Mini. W tych wysuwnych koszach możemy umieścić wysokie butelki, albo przetwory.

 

źródło: Rejs.eu

 
Najnowsze przelotowe centrum obróbczo-tnące od Wegoma Polska
  • Najnowsze przelotowe centrum obróbczo-tnące od Wegoma Polska
  • Okna do minimalistycznych wnętrz i domów
  • Fasady ze skórą podwójną: wybór odpowiedniego zestawienia szkła dla optymalizacji płynących z ich zastosowania korzyści
  • Historia w nowoczesnym wydaniu
  • Szyba może wiele
  • Reklama

    Pobierz odtwarzacz Adobe Flash Player

    Okna w remoncie – potencjał rynku wtórnego
  • Okna w remoncie – potencjał rynku wtórnego
  • Polski tygrys eksportowy na szczycie! Czy mamy szansę stać się również tygrysem w produkcji stolarki budowlanej w UE?
  • Z myślą o klientach Rozmowa z Andreasem Geithem, dyrektorem wykonawczym SWISSPACER
  • Konstrukcje proste jak klocki Lego – rozmowa z Mariuszem Megierem Dyrektorem Zarządzającym firmą Orgadata East Europe w Polsce i Europie Wschodniej
  • Mniejszy wysiłek, wyższa jakość – roboty przejmują produkcję rozmowa z Krzysztofem Mędralą współzałożycielem firmy Śląska Fabryka Okien KNS
  • W 2019 r. okna i drzwi otwarte na nowe szanse, choć czekają je też wyzwania
  • W 2019 r. okna i drzwi otwarte na nowe szanse, choć czekają je też wyzwania
  • Co to jest innowacja?
  • Wysokie parametry techniczne Ponzio PE 78N – potwierdzone przez Instytut IFT w ROSENHEIM
  • Roto Room – otwarcie wzorcowego salonu stolarki
  • Program partnerski "Rekomendowane Salony Stolarki"
  • Strefa partnera:

     
     

    Wydawnictwo bud media
    ul. Szajnochy 14 85-738 Bydgoszcz
    Tel: 534 536 958

    Copyright 1994-2019 Oknoserwis.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.
    -->