Kuchnia z drzwiami
Kuchnia z drzwiami

Choć kuchnie „otwarte” są coraz częściej spotykane, to jednak nadal wiele osób decyduje się zamontować w nich drzwi. Jakie skrzydła wybrać do kuchni, by były funkcjonalne i wyglądały estetycznie?

Kuchnia to wyjątkowe pomieszczenie. Z reguły stanowi miejsce, w którym rodzina spotyka się na posiłkach, wspólnie rozmawiając o mijającym dniu. Panuje w niej także wyjątkowy „klimat” - biorąc pod uwagę zapachy gotowanych potraw oraz odrobinki tłuszczu. Poza tym w kuchni jest także dużo cieplej niż w innych pomieszczeniach, do niej też częściej wchodzimy i wychodzimy, co również ma nie małe znaczenie.

Praktycznie i estetycznie

W kuchni, w której codziennie gotujemy, tłuszcz i zapachy potraw unoszą się praktycznie wszędzie, osadzając się m.in. na drzwiach. Dlatego najlepiej wybierać modele bez dużej ilości żłobień i innych elementów dekoracyjnych. Wtedy łatwiej utrzymać skrzydła w czystości. Wystarczy raz na jakiś czas wziąć wilgotną szmatkę i przetrzeć drzwi. Skrzydła w kuchni nie powinny mieć też progów, co znacząco utrudniałoby przechodzenie z kuchni do innego pomieszczenia z gotowymi posiłkami. Za to muszą mieć u dołu szczeliny lub tuleje wentylacyjne ułatwiające przepływ powietrza (ok.2,5 cm).  - W takim pomieszczeniu idealnie sprawdzi się kolekcja Norma Decor, proste, minimalistyczne drzwi, charakteryzująca się wysoką estetyką i dobrą jakością. Ich rama wykonana jest z płyty MDF, a okleina łączona jest wewnątrz krawędzi przylgi, dzięki czemu nie rozwarstwia się i jest trwalsza. Nawet przy częstej eksploatacji - mówi  Adam Hucz z firmy Invado.

Prawe czy lewe?

Zadając sobie to pytanie powinniśmy przede wszystkim sprawdzić, czy w momencie ich otwierania nie utrudniamy sobie dostępu do kontaktów lub szafek. To bardzo ważna kwestia, bowiem w kuchni, każda półka, włącznik oraz ogólnie wszystkie wolne miejsca są na wagę złota. Poza tym w przypadku małych pomieszczeń sugeruje się, aby drzwi otwierały się na zewnątrz, by nie zabierały dodatkowej powierzchni. Natomiast co do rozmiarów - to ich szerokość nie powinna być mniejsza niż „80”, by móc przez nie z łatwością przejść np. z tacą do salonu.

Gdy chcemy doświetlić kuchnię

Często bywa tak, że kuchnie w domu stanowią najmniej doświetlone pomieszczenie. Dlatego w takim przypadku można pomyśleć o drzwiach szklanych lub z dużą ilością przeszkleń. One nie tylko doświetlą nam pomieszczenie, ale także optycznie je powiększą, co będzie ich dodatkowych atutem. - Drzwi szklane Invado produkowane są ze szkła hartowanego, które jest siedmiokrotnie odporniejsze na stłuczenia od tradycyjnego szkła. Jest to w pełni bezpieczne rozwiązanie, również w kuchni - mówi Adam Hucz z firmy Invado.

Wybierając drzwi do kuchni weźmy także pod uwagę aranżację całego mieszkania oraz kolorystykę. Warto, by współgrały z całą kompozycją. Obecnie na rynku jest szeroki wybór różnych modeli w ramach jednej kolekcji. Dzięki temu dobierzemy praktycznie takie same drzwi do wszystkich pomieszczeń. 

 

źródło: Invado